maanantai 22. helmikuuta 2016

Ensimmäinen SM-turnaus

Talven 1980-1981 aikana kerhon puuhamiehet olivat olleet kirjeenvaihdossa Nihon Ki-in:in kanssa. Suomi sai kutsun lähettää pelaaja amatöörien MM-turnaukseen Tokioon keväällä 1982. Suomen piti valita edustaja turnaukseen. Päätettiin siis järjestää ensimmäinen gon SM-turnaus 23.-25.10.1981. Pelipaikaksi saatiin kirjakahvila uudella ylioppilastalolla. Kilpailun johtajana ja tuomarina toimi Oliver Whitehead. Turnauksessa pelattiin kuusi kierrosta. Miettimisaika oli 75 minuuttia ja byoyomi 30 sekuntia. Kelloja oli saatu haalituksi juuri riittävä määrä.

Turnaukseen osallitui kymmenen pelajaa. Jaakko Munkin kuoltua Kyösti Lehto oli ennakkosuosikki mestariksi. Kolmen kierroksen jälkeen vain Kyösti ja minä olimme puhtaalla pelillä turnauksen kärjessä. Oliver päätti lykätä neidän pelimme sunnuntaille, voitimme siis Kyöstin kanssa kumpikin neljännen pelin. Viidennellä kierroksella onnistuin voittamaan Kyöstin hiljattain hankkimani gokirjallisuuden oppeja hyödyntämällä. Kuudes kierros osoittautui vaikeaksi parittaa. Päädyimme ratkaisuun, että minä pelasin turnauksen viimeisenä olevaa Olli Lounelaa vastaan ja annoin hänen ottaa yhdeksän tasoituskiveä, vaikka kyseessä oli tasa-alkuturnaus. Voitin pelin ja ensimmäisen Suomen mestaruuden. Japanin suurlähettiläs jakoi palkinnot ja sain pullon viskiä MM-edustuspaikan lisäksi.

Turnauksen täydelliset tulokset

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Ikäviä uutisia

Lokakuussa 1981 kuulimme suru-uutisen, että Jaakko Munkki oli kuollut. Hän oli ollut Algerian matkallaan uimassa ja jäänyt veneen yliajamaksi. Kerhon puheenjohtaja ja vahvin pelaaja oli poissa. Kerhon toiminta kuitenkin jatkui. Keijo Alhosta tuli uusi puheenjohtaja.

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Nagaharan vierailu

Kerho sai Nihon Kiinistä kirjeen, jossa kerrottiin Yoshiaki Nagaharan, 6 danin ammattilainen tekevän kiertueen Euroopassa.

Nagahara saaopui Suomeen perjantaina 26.6.1981 iltapäivällä ja illalla oli kerhon järjestämä päuvällinen. Lauantaina klo 12 alkaen oli HYYn kirjakahvilassa Uudella ylioppilastalolla kerhon järjestämä yleisötilaisuus, jossa oli pelin esittely suomekssi, Nagaharan puheenvuoro, ja simultaanipelejä kerholaisten kanssa. Itse olin houkutellut paikalle Pentti ja Lauri Paateron. Sunnuntaina, maanantaina ja keskiviikko oli kerhotilausuudet Ouluinkylässä, missä Oliver Whitehead majaili. Pelasin Nagaharaa vastaan yhdeksän kiven tasoituksella ja hävisi. Se oli viimeinen peli, jossa otin yhdeksän kiveä. Tilaisuudet houkuttelivat gopeli piiriin hyvän joukon uusia pelaajia.