perjantai 27. toukokuuta 2016

Jaakko Munkki -turnaus

Pohdimme kerholla, että voisimme järjestää SM-turnauksen lisäksi jonkin toisen turnauksen. Turnaus päätettiin nimetä Jaakko Munkki -turnaukseksi edesmenneen kerhon puheenjohtajan mukaan. Turnaus pelattiin tookokuussa 1982. Kahden päivän aikana pelattiin seitsemän kierrosta tasa-aloituksin. Pelaajia oli kymmenen ja voittaja oli Nobutake Irumanu, 1 kyu.

tiistai 17. toukokuuta 2016

MM-kisat

Suomen mestarina pääsin edustamaan maatani amatöörien MM-kisoihin maaliskuussa 1982. Olin ilmoittautumislomakkeeseen arvannut luokituksekseni 3 kyuta, kun Jaakko Munkki oli kuollut eikä minulla ollut tarkkaa käsitystä tasostani. Japan Airlines oli turnauksen pääsponsori ja lensimmem siis JALin koneiila. JAL ei kuitenkaan lentänyt Suomesta, joten ensin piti matkustaa Finnairilla Kööpenhaminaan. Siellä piti tappaa aikaa muutama tunti. Pelasin automaatilla jotakin peliä, kun viereen tullut mies kysyi, olenko gopelaaja. Hän oli Norjan edustaja Morten Skogen ja hänellä oli magneetilauta mukana. Pelasimme ja paikalla ilmaantui muutama muukin kisoihin matkaaja. Lensimme JALilla ensin Anchorageen Alaskaan, jossa oli välilasku, ja jatkoimme Tokioon. Matka sujui rattoisasti, koska koneessa oli tarjolla golauta matkustajille. Hotelliin, Shinjuku Prince Hotel, saavuin matkattuani n. 24 tuntia.

Aluksi, maanantaina 15 päivänä, ohjelmassa oli kisoihin orientaatio ja lehdistötilaisuus, jossa uusien maiden edustajia, minä mukaan lukein, haastateltiin. Illalla oli avajaiset. Tanskaa kisoissa edusti Frank Hansen 5 dan ja Ruotsia Mats Johansson. Paikalla olivat myös istuva Euroopan mestari Rob van Zeijst, 5 dan ja edellinen mestari Matthew Macfadyen, 5 dan.

Tiistaina ensimmäisessä pelissä oli 3 tuntia miettimisaikaa. Pelasin Rob van Zeijstia vastaan ja peli meni aluksi hyvin. Siirrosta 85 kuitenkin alkoi alamäki ja hävisin pahasti. Tätä peliä näytettiin seuraavana sunnuntaiaamuna televisiossa. Keskiviikkona toinen peli Macfadyenia vastaan oli 1,5 tunnin peliajoilla, ja senkin hävisin. Voittajat pelasivat edelleen kolme tunnun peliajoilla. Tappiot jatkuivat pienempinä. Unkari Istvan Rigolle, 2 dan, hävisin kymmenkunta pistettä, kun en tullut yrittäneeksi lopuksi mitään hänen nurkkansa vastaan. Oikein pelattu nurrka olisi silti tuonut minulle puolen pisteen tappion. Onnistuin kuitenkin voittamaan Romanian Andras Venczelin, 2 dan, 3,5 pisteellä ja päädyin sijalla 22.

Kirjaajat kirjasivat kaikki pelit ja sain niistä kommentteja. Lisäksi pelasimme pelejä ammattilaisten kanssa ja keskenämme. Arvelin, että voisin palata Suomeen 1 kyuna, mutta kun ammattilainen sanoi minusta "strong 2 dan" ja Morten Skogen, jonka voitin keskinäisissä peleissä päätti olevansa shodan, niin myös minä päätin, että shodan olen minäkin.